top of page
Search

Bruger du den rigtige sadel til din hest?

Ih, jeg har lige måtte kassere 4 sadler, og jeg er ikke saddelmager! Jeg er midt i processen i at

saddeltilvende en 4-årig hoppe, der er under tilridning. Tilridningen har indtil nu været uproblematisk og hoppen yderst samarbejdsvillig, men sadeltilpasning kan være svær. Her er et par gode råd.

Som I muligvis ved, tilrider jeg altid hesten uden udstyr i starten. I første omgang fordi jeg ønsker, at hesten frit skal vælge at acceptere mig på dens ryg. Når hesten frit accepterer mig på dens ryg, og jeg kan ride og stoppe den kun ved hjælp af manen, begynder jeg at vænne hesten til udstyr. Jeg begynder med en bidløs trense. Det gør jeg, fordi jeg helt tydeligt kan mærke, hvad der sker under mig, når jeg rider hesten uden saddel.


Problemet er sadlen

Hvis en hest uden udstyr kan stå helt stille ved opstilling, men pludselig flytter sig, når sadlen bliver taget i brug, kan sadlen være problemet.

I sadeltilvænningen benytter jeg hestens medbragte saddel, og med mit blotte øje kan jeg se, at sadlen til hoppen ligger i forvægt og placerer sig hen over dens skuldre. Det sker desværre ofte, men det har sine grunde; hesten er tit ung, har enten lige været eller er stadig i vækst. Samtidig har den ikke rigtig opbygget sine muskler endnu. Det er nu den skal til at udvikle sine muskler for at kunne holde til at være ridehest, og dens krop vil under tilridningen forandre sig en del.


Om igen

Jeg bytter sadlen ud med min egen ‘gode gamle’ saddel, som er alt for lang. Jeg bytter igen sadel og ser til min ærgrelse, at denne ligger skævt og muligvis lidt i bagvægt.

Hmm. Så får jeg ejeren til at medbringe en anden saddel. Denne gang ser sadlen ud til at passe. Jeg sætter mig i den, rider et par runder og mærker en hest, der nu nærmest kravler af sted under mig.

Jeg stiger af og kigger på sadlen, som umiddelbart lå godt, men ser, at den nu er gledet frem og ligger direkte på hestens skuldre.

Jeg tager sadlen af, sætter mig op igen og hesten traver nu lystigt derud af – uden sadel!


Pressure Pad

Og nu husker jeg, hvad sadelmager Stine Julø sagde på et foredrag, jeg for nyligt deltog i: Få nu de sadler fikset og tilpasset!!!

Sadler skal være individuelt bygget, og lige så ofte som vores hestes fysik forandrer sig, lige så ofte skal vores sadler tilpasses. Så hæmmes hesten ikke og den får ikke ondt eller skader.

Samtidig fremviste Stine Julø en såkaldt ”Pressure Pad”, som viser hvordan sadlen fordeler vægten udover hesten, også under ridningen. Dette fantastiske værktøj vil jeg klart anbefale alle, som er i tvivl om, hvorvidt sadlen passer helt.

Måske kan du teste en endnu ikke indkøbt saddel. Pressure Pad viser hvor og hvor meget sadlen trykker. Nu behøver vi ikke længere at skulle stole på sælgeren, nu kan vi selv tjekke:)

Så venner, inden jeres heste skal gå med udstyr, så tjek om det nu også er noget, hesten kan bruge!


Se mere om Pressure Pad på: Gundsø Dyreklinik eller på: http://www.pressurepad.dk/pressurepad

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page