top of page
Search

Der findes ikke dumme heste


Som hestetræner hører man tit teser som: ”Min hest er dum eller min hest vil ikke samarbejde, min hest gør modstand eller min hest er beregnende.”


Jeg tror ikke på nogen af delene. Heste lever i nuet og reagerer ud fra, hvad der sker omkring dem, her og nu. Selvfølgelig tror jeg, at heste har en hukommelse. Forskning viser, at de husker næsten lige så godt som elefanter. Men jeg tror ikke, at de er bevidste om det de husker, men nærmere genkender handlinger de har mødt før. Alle heste er helt individuelle med hver deres personlighed og hver deres plads i hierarkiet. En nem måde at kategorisere eller synliggøre de forskellige hestes adfærdsmønstre er for mig, at opdele dem inden for 4 kategorier:


1. Den dominerende og højt rangerende heste. Stærke og nervefaste af natur. De heste som ikke bare underkaster sig enhver leder, men gerne vil have medindflydelse og stille spørgsmål.


2. Den lavere rangerende hest som søger lederskab og har behov for lederskab. De er mere frygtsomme af natur, fordi de ved at de har brug for en leder for at overleve. De er ikke gode til selv at skelne imellem, hvad der er en reel fare og så haveslangen, der bare ligger der.


3. Heste med tillært adfærd. Det er heste hvor rang og adfærd ikke harmonerer. Eller man kan sige, at hesten lyver. Dette er heste, der har en tillært adfærd, der ikke er naturlig. Det kunne for eksempel være en højt rangerende hest, der jo ikke er nervøs af natur, men som under ridning bliver bange og løber. Her lærte hesten, at den kunne løbe med rytteren (overtage styringen, hvad den jo instinktivt gerne vil, alle heste søger jo at komme højere op i hierarkiet) og derfor har den nu en adfærd med at blive bange og stikke af i ridning.


4. Heste der har ondt. Rigtig mange af de heste, der udviser en uhensigtsmæssig adfærd, gør det, fordi de har ondt. Heste kan ikke tale, men de vil udvise modstand/modvilje når de har ondt. Bliver dette ikke hørt, vil de tillægge sig en forsvars adfærd. De dominerende heste vil være genstridige og sige fra og til sidst måske ligefrem kunne angribe, de lavere rangerende heste vil blive frygtsomme, pludselig mere nervøse og måske udvikle direkte angstadfærd.


I al træning med heste er det vigtigt, at vi kan læse vores hestes adfærd. Vi skal forstå, at der altid er en bagved liggende årsag til enhver adfærd, og at det er vores ansvar at finde årsagen, bryde mønstrene og hjælpe hestene til at blive harmoniske, glade og sunde.

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page